Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τα πιο παραμυθένια κάστρα στον κόσμο

Σκηνικά που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια με ιππότες, δεσποσύνες και μπόλικους αυλικούς. Η βόλτα στα πιο εντυπωσιακά κάστρα-παλάτια μας ταξιδεύει σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει.

Burg Hohenzollern, Γερμανία


Απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Στουτγάρδη και υπήρξε κατοικία της οικογένειας Hohenzollern, τα μέλη της οποίας έγιναν αυτοκράτορες της Γερμανίας κατά το
μεσαίωνα. Καταλήφθηκε το 1423 και καταστράφηκε ολοσχερώς για να ξαναχτιστεί από την αρχή στο ίδιο σημείο. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και
Καθολικών αποτέλεσε καταφύγιο για καθολικούς πρόσφυγες.


Swallow's Nest, Ουκρανία
Η "Φωλιά του Χελιδονιού", όπως είναι το όνομά του κρέμεται πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Μην σας ξεγελά όμως. Πρόκειται για διακοσμητικό κάστρο μήκους μόλις 20 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Κατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ το 1912 από το Ρώσο αρχιτέκτονα Leonid Sherwood και έχει εμφανιστεί σε αρκετά φιλμ.




Chillon, Ελβετία
Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Μακρόστενου σχήματος, το κάστρο έχει 110 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος, με τον πύργο του να βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων πάνω από το έδαφος. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, το κάστρο προσελκύει ρομαντικούς συγγραφείς, από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό και το Βικτόρ Ουγκό μέχρι τους Αλέξανδρο Δουμά, Γκυστάβ Φλωμπέρ και Λόρδο Βύρωνα.




Le Mont Saint Michel, Γαλλία
Μικροσκοπικό κομμάτι παραδείσου στις ακτές τις Νορμανδίας. Μόλις 45 μόνιμοι κάτοικοι ζουν το παραμύθι. Η μικρή νησίδα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα.



Reichsburg Cochem, Γερμανία
Το Αυτοκρατορικό Κάστρο χτίστηκε το 12ο αιώνα ενώ καταστράφηκε το 1689 από τους Γάλλους. Το 1868 αγοράστηκε από τον βερολινέζο επιχειρηματία Louis Fréderic Jacques Ravené και ανακατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ. Πλέον ανήκει στο Cochem, ένα από τα πιο γραφικά χωριά στα δυτικά της χώρας, μόλις μια ώρα έξω από τη Βόννη.




Schloss Neuschwanstein, Γερμανία
Βρίσκεται στις βαυαρικές Άλπεις και το έχτισε με δικά του έξοδα ο Λουδοβίκος Β' τον 19ο αιώνα ως προσωπικό του καταφύγιο. Αποτελεί φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου και κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Ντίσνεϊ που έψαχνε έμπνευση για το παραμυθένιο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης.





Himeji, Ιαπωνία
Είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο κάστρο της χώρας και χτίστηκε το 1333 από τον σαμουράι και κυβερνήτη της επαρχίας Harima, τον Akamatsu Norimura. Αποτελείται από 83 κτίρια που χρησίμευαν ως φρούρια ενώ το αποκαλούν και Hakuro-jo, που σημαίνει “το κάστρο του λευκού ερωδιού” αφού μοιάζει με πουλί που πετάει. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Τζέιμς Μποντ “Ζεις μονάχα δυο φορές” του 1967.






Chateau de Vincennes
Το τεράστιο κάστρο βρίσκεται στην πόλη Vincennes, στα ανατολικά προάστια έξω από το Παρίσι. Χτίστηκε μεταξύ 1340 και 1410 για τον Λουδοβίκο Ζ' με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για το κυνήγι στα γύρω δάση. Εγκαταλείφθηκε τον 18ο αιώνα και αρχικά στέγασε το τοπικό εργοστάσιο πορσελάνης και στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή. Από τους πιο διάσημους κρατούμενους υπήρξε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, ο Ντιντερό και ο Μιραμπό ενώ εδώ εκτελέστηκε το 1917 η Ολλανδή κατάσκοπος Μάτα Χάρι. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.


Rocca Della Guaita, Σαν Μαρίνο
To μεσαιωνικό κάστρο ατενίζει την πόλη του μικροσκοπικού κρατιδίου στην ιταλική χερσόνησο. Έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου αλλά τμήματά του χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Περιλαμβάνει παρατηρητήριο, καμπαναριό, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αλλά και φρούριο-φυλακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου