Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η Επιστήμη της “Λογικής” στην Χώρα των Θαυμάτων (μέρος Β’)


... Συνέχεια



Τα πραγματικά “Πρέπει”:



Δεν θα σταθώ στις κοινότυπες πλέον λέξεις όπως CDS, EFSS, ESM, Bank Run, ELA, PSI, Spreads, κλπ.

Όλοι, όπως και το 1998 σε άλλες έννοιες (limit up, limit down, option, split), γνωρίζουμε την σημασία τους, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.



[Το 1998, η θεία μου, guru των διαπραγματεύσεων, σταματούσε το μαρινάρισμα για να προλάβει να ρίξει το φαΐ στο φούρνο πριν ανοίξει η Σοφοκλέους. Η γειτόνισσα έπρεπε να δώσει οδηγίες στον
χρηματιστή της -ευκαιρίες επενδύσεων που φανερώθηκαν στο κατακάθι του πρωινού καφέ. Ο παππούς σταματούσε την πρέφα για να κεράσει αφού κατάφερε να μπει σε δημόσια εγγραφή με 5 διαφορετικούς κωδικούς. Όλοι κερδισμένοι.

Όλοι;

Γιατί όχι; Αφού όλοι ακολουθούσαν τις διακηρύξεις της τότε κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης όμως “φτιαγμένης” ίσως από κάποιο χλωρό προϊόν που οι εγχώριοι παραγωγοί είχαν πετάξει στα σκουπίδια (ή ίσως όχι;).

Μετά ήρθε το δύσμοιρο 1999 με τα γνωστά αποτελέσματα. Τι κι αν χάθηκαν δισεκατομμύρια; Είπαμε: πολιτική ευθύνη].



Στο sequel του 2015-2016, άλλα πρέπει να γνωρίζουμε, με άλλα πρέπει να ασχοληθούμε.





Πρέπει να ασχοληθούμε με την ίδια την φύση των μνημονίων, αυτών των συμφωνιών που επιτρέπουν στους δανειστές να διασφαλίσουν την όποια βιωσιμότητά μας και να πάρουν κάποτε τα κεφάλαιά τους πίσω, όχι με μετρητά αλλά με παραχωρήσεις Εθνικού πλούτου. Το πρώτο μνημόνιο πέρασε, για το δεύτερο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά και το τρίτο, αυτό που αποτελεί και το τρίτο, μέχρι τώρα, καρφί στο σταυρό μας, αποφασίστηκε μετατρέποντας στην Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τα μνημόνια που ήρθαν στην ζωή μας για να προστατευθούν οι ιδιώτες κερδοσκόποι αφού ο γιωργάκης δεν είχε ψήγμα κοινής λογικής, εξυπνάδας ή ελευθερίας να ξεφορτωθεί την κατάλληλη στιγμή το συσσωρευμένο χρέος. Είχαμε μία ευκαιρία και την χάσαμε. Τώρα, αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, πρέπει να κολυμπήσουμε σε άγνωστα βαθιά νερά.

Τα μνημόνια που θα έπρεπε να αποτελούν διέξοδο, ευκαιρία για συμμόρφωση με την πραγματικότητα και νοικοκύρεμα της ζωής μας (μηδενισμός της σπατάλης, επένδυση σε παραγωγικούς τομείς και κάποια αναγκαία εσωτερική υποτίμηση).

Τα μνημόνια που αποτελούν εν τέλει “αγκαλιά βόα” αφού  η ασυδοσία συνεχίζεται με μόνο πλάνο την πολυπόθητη τετραετία.



Πρέπει να ασχοληθούμε με τις επιμέρους αλλαγές που μας επιβάλλουν ντόπιοι και ξένοι προκειμένου οι μεν πρώτοι να έχουν εργασία, οι δε δεύτεροι, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των πρώτων, να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.



Η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά κατέστησε ακριβότερο τον Ελληνικό τουρισμό. Σε όλα τα παράλια της Μεσογείου, οι επιχειρήσεις των ευρωπαίων κάνουν πάρτι. Γνωρίζετε σε ποιον ανήκουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Μικράς Ασίας; Γνωρίζετε γιατί σφάζουμε την χήνα με τα χρυσά αυγά;

[Σημ.: Οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στον τουρισμό μας για την καλοκαιρινή περίοδο 2016, λόγω της Ρωσοτουρκικής διαμάχης, είναι παροδικό φαινόμενο. Πολλά αλλάζουν στις πολιτικές και στόχους των κρατών. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα κράτη, πλην της Ελλάδας, έχουν μακροπρόθεσμους στόχους και δεν τους θυσιάζουν για τα πρόσκαιρα.  Μην ξεχνάτε επίσης ότι το αναμενόμενο κύμα τουριστών θα βρει εμπόδια στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας, νησιά που βρίσκονται δίπλα σε εστίες πολέμου].



Η επιβολή μεγάλης φορολογίας στους αγρότες ξέρετε γιατί γίνεται πραγματικά; Θα μας σώσει η μικρή πλέον συμμετοχή τους στον Εθνικό πλούτο; Μήπως θέλουν να καταστρέψουν και τα τελευταία κάστρα αγροτικής παραγωγής; Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της περίφημης αλλαγής του 1981; Γνωρίζετε γιατί η Γερμανία φοβάται τους επαναστατημένους Γάλλους αγρότες;



Γνωρίζετε τι συμβαίνει με την κυρίαρχη τράπεζα της Ευρώπης, τον πυλώνα της γερμανικής οικονομίας, την περίφημη Deutsche Bank;

Έχετε ιδέα τι ετοιμάζουν;



Γνωρίζετε ότι τα μέτρα που ήρθαν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται, μειώνουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν; Μειώνουν το εισόδημά μας; Ξέρετε ότι ο λόγος “χρέος / Α.Ε.Π.”, μεγαλώνει; Ποιοι επωφελούνται;





Πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική θεωρία. Πρέπει να πάψουμε να τρώμε κουτόχορτο. Ένα βιβλίο μακροοικονομίας δεν είναι πανάκεια. Εντάξει, η αριστερά δεν το έχει δει ποτέ εκτός ραφιού και αν κάποιοι το ξεφύλλισαν, επικεντρώθηκαν στα λευκά κενά και όχι στα μαύρα στίγματα. Η δεξιά όμως γιατί παραβλέπει αράδες; Τα “Ζάππειο” αποτελούν εκτός των άλλων και παράδειγμα ημιμάθειας. Ποιος πολλαπλασιαστής επενδύσεων κυρία Δεξιά; Ποια οικοδομή; Γνωρίζετε κυρία μου ότι τα οικονομικά μοντέλα δεν είναι ο από μηχανής θεός που τα διορθώνει όλα; Γνωρίζετε κυρία μου ότι τα οικονομικά μοντέλα είναι διαρκής δοκιμές και πειράματα με συνεχείς προσαρμογές και αλλαγές; Γνωρίζετε κυρία μου ότι, παρά την αυστηρότητα των μαθηματικών νόμων, όλα τελικώς στηρίζονται στην ανθρώπινη φύση και στην προσδοκία;

Ποια προσδοκία μας επιτρέπετε;



Πρέπει να ασχοληθούμε με το ότι οι μεν κεντροδεξιοί κυβερνούν για τους άλλους, οι δε αριστεροί δεν θέλουν να κυβερνήσουν.

Το κέντρο τα έκανε σαλάτα, η δεξιά πρόσθεσε αλάτι, ξύδι και λάδι. Η αριστερά απλά κρατούσε το πιάτο και δεν ήξερε τι να το κάνει – τώρα αντί να σερβίρει, τρώει τη σαλάτα μόνη της.



Πρέπει να ασχοληθούμε με τις αθρόες τελετές βαπτίσεων μας άθεης κυβέρνησης για το ευκολοχώνευτο του θέματος. Η τρόικα (τώρα κουαρτέτο και συνεχίζουμε..) έγινε “θεσμοί”, οι παράνομοι μετανάστες έγιναν απλά άτυποι, οι δολοφόνοι αναρχικοί έγιναν απλά νέοι με ιδιαίτερες ενδυματολογικές προτιμήσεις, οι αυτοκτονίες είναι πλέον απλά στατιστικά στοιχεία,  κ.λ.π.



Πρέπει να ασχοληθούμε με τις κατασχέσεις των περιουσιών μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες έδωσαν εγγυήσεις τα δάνειά μας στο εξωτερικό για να χρηματοδοτηθούν. Πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους. Δεν μας ενδιαφέρει το πότε έγινε. Αργά ή γρήγορα όλοι οι καρεκλάτοι θα το έκαναν – ας προσέχαμε.

Δεν έχει σημασία το πότε, όπως δεν έχει σημασία το πότε θα αλατίσουμε το νερό στα μακαρόνια. Το αποτέλεσμα μετράει εκτός και αν ανήκετε στην κατηγορία των μικροσκοπικών εκείνων σωματιδίων στο CERN όπου το μισό δευτερόλεπτο επίδρασης του αλατιού στον βρασμό, είναι πολλαπλάσιο του προσδόκιμου της ζωή σας.



Πρέπει να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό, πρέπει να ασχοληθούμε με την αντισφαίριση και να μάθουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Πρέπει να στοχεύουμε στην ρίψη και όχι να απαντάμε απλά στα τυφλά. Πρέπει τέλος να απαιτούμε τους όποιους βαθμούς μας αναλογούν από την συμμετοχή μας στο παιχνίδι.



Πρέπει να βγάλουμε τις παρωπίδες, να μην επικεντρωνόμαστε σε ένα δέντρο αλλά να προστατεύουμε το δάσος. Τα μεγάλα και καταστροφικά προβλήματα είναι πλέον στο σαλόνι μας. Η “ροζουλί” κυβέρνησή μας, σαν άλλος σαμαράς, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.  Άνοιξε την πόρτα μας σε εκατομμύρια φτωχούς, διωγμένους αλλά και εκατοντάδες δολοφονικά και τρομοκρατικά στοιχεία. Οι “φίλοι” μας, αφού πρώτα προκάλεσαν την “αραβική άνοιξη”, αφού έριξαν λάδι στην φωτιά και καίνε την μέση Ανατολή, έκλεισαν τις πόρτες τους, μας απειλούν με έξοδο από την συνθήκη Schengen και αφού καταληστεύουν τους λιγοστούς πρόσφυγες που δέχθηκαν, μας αφήνουν να γίνουμε αποθήκη πονεμένων ψυχών. Ακόμα και το γειτονικό μας μόρφωμα, υψώνει διπλά συρματοπλέγματα. Η απάντηση στο ποιος φταίει είναι απλή · Εμείς.





Πρέπει να απαντήσουμε στους “φίλους” μας και στα της Ανατολίας κατοικούντα μογγολικά φύλα, δυνατά. Πρέπει να σταματήσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο. Σεβόμαστε την ζωή και την αξιοπρέπεια των άλλων, των αδυνάτων, των κατατρεγμένων - την δική μας μόνο αξιοπρέπεια παραβλέπουμε. Κάθε λαός που μας κατηγορεί για το αντίθετο, απλά “αμύνεται δια της οικτρής, εναντίων μας, επιθέσεως”. Οι Έλληνες, ο ανώτατος τύπος ανθρώπου που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα (Νίτσε), επαφίεται στους άλλους για την προστασία της ζωής μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Προσφάτως, η καγκελάριος της γερμανίας επισκέφθηκε την τουρκία για λύση (!!!) του προσφυγικού. Δηλαδή οι “επίπεδοι” της Ευρώπης, συναντούν τους “ανίκανους προς συμμόρφωση με τις βασικές αρχές του πολιτισμού” νεοκεμαλιστές, για ανθρωπιστικά θέματα. Μία από τις προσεγγίσεις τους αυτές, οδήγησε μέσα σε άλλα, στην ευκολότερη γενοκτονία των Ποντίων. Το ξέρατε αυτό; Στο σήμερα τι ακολουθεί; Μήπως το Αιγαίο ΜΑΣ υπό την “προστασία” του ΝΑΤΟ;



Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι αξίζουμε την διάκριση “μη ευρωπαίοι”. Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και δημιουργήσαμε, προστατεύσαμε και διανθίσαμε μία άλλη Ευρώπη.



Πρέπει να λειτουργούμε με βάση την λογική, την απλή και ουσιαστική σκέψη.



Πρέπει να ξεφύγουμε από την ψυχολογία της μάζας.



Πρέπει να κοιτάξουμε τον φόβο κατάματα και να τον ξορκίσουμε.



Πρέπει να δράσουμε και να αλλάξουμε την εστίασή μας στο έξω, στο κοινό, στο Εθνικό, στο μέλλον μας.



Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε μόνοι εναντίων όλων.



Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη συνθήματα, σοφίσματα και πρακτικές εσωτερικής και μόνο κατανάλωσης (βλέπε και άδειες τηλεοπτικών μέσων).



Το πλαίσιο, το πεδίο, οι παράγοντες και οι στοχεύσεις, είναι διαμορφωμένα στην βάση της νεοελληνικής “λογικής”, ενός παραλογισμού στηριζόμενου στο τώρα, στα ατομικά τους και υπολογισμένου με βάση την κορυφαία των επιστημών και επεξηγηματική δύναμη (και μελωδία) της πλάσης – τα μαθηματικά “μας”.



ή μήπως όχι ;



Ίσως κινδυνολογώ και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Ίσως τα μαθηματικά τα δικά μας είναι τα σωστά.

Ίσως 1+1 πραγματικά ισούται με 3 – το θυμάστε αυτό οι μεγαλύτεροι;

Ίσως τα μαθηματικά τα δικά μας, της εσωτερικής κατανάλωσης, μας σώσουν κάποτε.

Σίγουρα οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να γνωρίζουν τις ανώτερες επιστημονικές αναζητήσεις μας και στόχους.



ή μήπως όχι ;



                                                                           Διατελώ,



                                                                 Ευστάθιος Β. Κοσμάς

                                                        Οικονομολόγος, MBA (Finance)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου