Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Φύτεψε μια ορχιδέα… Ορχιδέα Φαλαίνοψις

Η ορχιδέα Φαλαίνοψη (στα αγγλικά MothOrchidκαι στα λατινικά Phalaenopisspp) είναι πολυετές επίφυτο που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία και ανήκει στην οικογένεια των Orchidaceae. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες. Στο γένος της ανήκουν 60 είδη ορχιδέας. Πήρε το όνομα της από τις λέξεις φάλαινα (= σκώρος στα αρχαία ελληνικά) και όψη.
Οι Ορχιδέες αυτές αναπτύσσονται καλύτερα σε μερική σκίαση. Δεν πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως, γιατί μπορεί να προκληθούν εγκαύματα. Αν λόγω αυξημένης σκίασης τα φύλλα γίνονται πολύ σκούρα πράσινα, αυτό σημαίνει πως το φυτό χρειάζεται περισσότερο φως για να αναπτυχθεί. Σε αυτή την περίπτωση το φυτό θα επιβιώσει με λιγότερο φως χωρίς προβλήματα, αλλά δεν θα ανθίσει.

Χρειάζεται έδαφος χαλαρό, πλούσιο σε οργανική ουσία που να αερίζεται και να στραγγίζει πολύ καλά.
Μια καλή ιδέα είναι να αναμειχθούν στο χώμα της κομματάκια φλοιού πεύκου.

Η κατάλληλη θερμοκρασία για τις Ορχιδέες ‘’Φαλαίνοψη’’ είναι 24-30 oC. Ωστόσο μπορούν να προσαρμοσθούν και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, 18-21 oC. Όσο πιο ψηλές οι θερμοκρασίες τόσο πιο έντονη η ανάγκη τους για υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Το φυτό αυτό γενικά χρειάζεται υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία (60-70%) και καλή κυκλοφορία του αέρα.

Δεν είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Στην περίοδο της βλαστικής ανάπτυξης το έδαφός της πρέπει να διατηρείται υγρό. Μια φορά την εβδομάδα πότισμα είναι αρκετή. Το υπερβολικό πότισμα πρέπει να αποφεύγεται όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος σηψιρριζίας. Κατά τη χειμερινή περίοδο χρειάζεται πότισμα κάθε δυο εβδομάδες. Το πότισμα της είναι καλύτερο να γίνεται με βρόχινο ή αποσταγμένο νερό. Σωστές συνθήκες ανάπτυξης για μια ορχιδέα Φαλαίνοψη σημαίνει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ατμοσφαιρική υγρασία, τη θερμοκρασία, το ποσό φωτός που δέχεται και τη σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Πρέπει να λιπαίνεται μια φορά το δίμηνο με ένα λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο, τύπου 10-30-20 από την έναρξη της ανθοφορίας στα μέσα του χειμώνα ως την άνοιξη στο τέλος της άνθησης. Και με ένα ισορροπημένο τύπου 5-5-5 ή 10-10-10 κατά την περίοδο βλαστικής ανάπτυξης ως τα μέσα του φθινοπώρου.

Ανθίζει τέλη χειμώνα και αρχές άνοιξης. Για να ανθίσουν όμως αυτές οι ορχιδέες χρειάζεται η νυχτερινή θερμοκρασία προς τα τέλη φθινοπώρου να κυμαίνεται στους 11-15 oC για δυο με τρεις εβδομάδες. Κατά την άνθιση η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 16 oC. Η ανθοφορία της διαρκεί 2-6 μήνες. Τα ανθοφόρα στελέχη είναι καλό να μην κόβονται προτού ξεραθούν εντελώς, γιατί μπορεί να ανθίσουν ξανά.

Ο πολλαπλασιασμός επιτυγχάνεται και με παραφυάδες. Η αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια, όταν το υπόστρωμα αρχίσει να αποδομείται κι αυτό πρέπει να γίνεται την άνοιξη μετά το πέρας της άνθισης.

Ι.Χ. Δεληγεώργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου