Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ τυρό-πιτα



Η τρίτη βδομάδα του Τριωδίου είναι αυτή της Τυροφάγου
ή Τυρινής όπου όλες τις μέρες γίνεται κατάλυση σε όλα
τα γαλακτομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου. Απαγορεύεται η κρεατοφαγία. 
Είναι η εβδομάδα που μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Στις μέρες μας η παράδοση διατηρείται μόνο την Κυριακή της Τυρινής και μεταφράζεται, συνήθως , σε τυρόπιτα ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι.
Όποιος λοιπόν θέλει να τιμήσει αύριο την Κυριακή 
της Τυρινής ας φτιάξει μια τυροπιτούλα. Μια εύκολη συνταγή για τυρόπιτα είναι σίγουρα 
η ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο.(ή αλλιώς τυρόψωμο)

Υλικά:
3 ποτήρια αλεύρι 
1 ποτήρι γάλα
300 γρ. τυρί φέτα 
1 αυγό
1 φλιτζάνι λάδι
1 1/2 ποτήρι νερό
Λίγο αλάτι


Εκτέλεση: 
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε 
πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη.
Ο χυλός μας πρέπει να είναι αραιός. 
Λαδώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε μπόλικο λάδι στο ταψί 
για να μη κολλήσει η πίτα.
Ρίχνουμε τον χυλό μας στο ταψί και ξαναρίχνουμε 
ελαιόλαδο πάνω από τον χυλό μας.
Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 200 με 220 βαθμούς ψήνουμε την πίτα μας για 1 ώρα. 
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο. 
Η πίτα μας θα είναι έτοιμη αν έχει κοκκινίσει πάνω και κάτω. 
Οι αναλογίες των υλικών είναι κατά προσέγγιση. 
Το σημαντικό είναι ο χυλός να είναι αραιός. 
Και φυσικά να ψηθεί καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου