Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ ΟΙ ΘΕΟΙ Τ’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝΕ…


Στέκεται και σε θωρεί χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων. Και είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα. Στο μυθικό βουνό των θεών, στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου σου επιβάλλει το ορίτζιναλ και το γνήσιο του τοπίου του.



Η ιστορία το θέλει να πρωτοκατοικείται στα τέλη του δεκάτου τετάρτου αιώνα. Την δεκαετία του 1950 ο οικισμός βρέθηκε σε κίνδυνο να ερημώσει ολοκληρωτικά. Η τάση του ανθρώπου για την θάλασσα βλέπεις πάντα άσβεστη. Οι κάτοικοι μετακομίζουν 5 χιλιόμετρα ανατολικότερα για να προσεγγίσουν θάλασσα στην περιοχή του Πλαταμώνα. Έτσι δημιούργησαν το χωριό Νέος Παντελεήμονας. Το 1978, χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός και το 1980 ξεκίνησε η αναπαλαίωσή του και μαζί η τουριστική του ανάπτυξη. Δεν γινόταν κι αλλιώς! Πώς να αφήσεις ανεκμετάλλευτη τούτη την φυσική μαγεία και υπεροχή;

Σπίτια πετρόχτιστα μακεδονικής αρχιτεκτονικής και ηπειρωτικής παράδοσης. Ξενώνες ομοιόμορφοι σέβονται το ομοιόμορφο οικιστικό περιβάλλον. Ο διατηρητέος οικισμός της Πιερίας σκαρφαλώνει, δεινός αναρριχητής τις πλαγιές του Ολύμπου. Η κεντρική πλατεία σε δροσίζει με τα πλατάνια. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο που ζωντανεύει μνήμες. Οινομαγειρεία με παραδοσιακή κουζίνα και ταβερνάκια σε καλοδέχονται να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις και παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. Στα καφενεδάκια ο ελληνικός καφές σου ψήνεται στη χόβολη και συνοδεύεται με ανατολίτικα γλυκά. Μπες στα καταστήματα λαϊκής τέχνης κι αγόρασε τα σουβενίρ σου για να θυμάσαι τούτο το ταξίδι. Θαύμασε στο εργαστήρι κοσμημάτων μικρά έργα τέχνης. Καλντερίμια κι αρχοντικά…

Επί παντός καιρού κι εποχής. Δοκίμασε και την κρύα γοητεία του χειμώνα και την δροσερή ομορφιά του καλοκαιριού.

Ιδανικό μέρος για πεζοπορία, αναρριχήσεις, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4χ4. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μέρος πλούσιο σε πανίδα. Δάση γεμάτα οξιές, κουμαριές, καστανιές για αναζωογονητικούς περιπάτους.

Φεύγοντας πάρε στις βαλίτσες ανθόμελο, σπιτικές μαρμελάδες, βότανα και γλυκά του κουταλιού.

Ένα χωριό μια ανάσα από τον Πλαταμώνα και δύο, άντε τρεις από την Θεσσαλονίκη. Το τοπικό του χρώμα και την ομορφιά του δεν θα μπορέσεις να την ξεχάσεις ποτέ!!!

                                                     Μαίρη Γεωργιοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου