Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

17ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ, ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΡΟΜΠΟΤ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!

Ο Esteban Quispe, θυμήσου το όνομα, είναι 17 ετών, από την Βολιβία. Η γενέτειρά του, ένα χωριό 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λα Παζ, το Patacamaya. Η Βολιβία είναι η πιο φτωχή χώρα της Νότιας Αμερικής με χαμηλότατα ποσοστά επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Στο χωριό του Esteban ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας με μη πρόσβαση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο νεαρός έχει μετατρέψει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε εργαστήρι. Περιβάλλεται από καλώδια, μεταλλικά φύλλα, λαμπάκια σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Τα μάζεψε όλα ο ίδιος από την χωματερή της πόλης του για να μετατρέψει σε ρομποτ! Είναι αυτοδίδακτος. Όλες του οι κατασκευές
αποτελούνται από ανακυκλωμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά υλικά. Δείχνει περήφανος το αυτοκινητάκι που έφτιαξε, που στο μπροστινό μέρος έχει μια σειρά από λαμπάκια τα οποία αναβοσβήνουν διαδοχικά. Τον θυμάστε τον ‘’ιππότη της ασφάλτου’’; Τον ΚΙΤ; Το πιο πολύπλοκο δημιούργημά του ένα αντίγραφο του ρομπότ Wall-E της Pixar. Το ταλέντο του να φτιάχνει ηλεκτρονικές συσκευές από ηλεκτρονικά απόβλητα κι απορρίμματα τον έχει κάνει τοπική φίρμα και διασημότητα. Τα τοπικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό ρομποτικής. Με τι άλλο; Με το ρομπότ Wall-E. Η ιδέα του ήρθε, όταν είδε την ομώνυμη ταινία. Τότε άρχισε να μαζεύει κομμάτι κομμάτι τα υλικά του για να συναρμολογήσει το επίτευγμά του. Ύστερα από απόπειρες ολοκλήρωσε την τελική εκδοχή του το 2014.

‘’Είμαι κάπως σαν τον Wall-E’’, λέει ο ίδιος. Από μικρός, είχε κλίση στις κατασκευές, παρακολουθώντας τον οικοδόμο πατέρα του να φτιάχνει στον ελεύθερό του χρόνο ξύλινα αυτοκινητάκια. Όταν ήταν 11 χρονών, άρχισε να πουλά τις δημιουργίες του στο δρόμο. Χάρη στα χρήματα που μάζεψε από τις πωλήσεις οι γονείς του μπόρεσαν κι αγόρασαν τα σχολικά βιβλία για τους γιους τους. Ο ίδιος ξέρει πως μπορεί να φτιάξει πιο εξελιγμένο ρομπότ, σύμφωνα με δήλωσή του. Και με τα χρήματα που θα βγάλει θέλει να βοηθήσει την οικογένειά του. Η χωματερή, λέει, δεν είναι το ιδανικό, αλλά το μόνο μέρος που μπορεί να βρίσκει υλικά χωρίς να πληρώνει. ‘’Οι δημοσιογράφοι με προειδοποίησαν πως είναι επικίνδυνη για την υγεία μου’’.

Το ρομπότ του ανταποκρίνεται σε εντολές που δίνει απευθείας από το κινητό τηλέφωνο, μέσω λογισμικού που έφτιαξε ο ίδιος. Το επόμενο μοντέλο θέλει να αναγνωρίζει φωνητικές εντολές και να επιδίδεται σε απλές δραστηριότητες.

Δηλώνει ότι αγαπά την χώρα του, αλλά θα τα κατάφερνε καλύτερα σε ένα πλουσιότερο μέρος. Προετοιμάζεται για σπουδές με υποτροφία στην σχολή ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων στο πανεπιστήμιο της Λα Παζ. Θα ήθελα κάποτε να γίνει ενεργός παίκτης στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου του. Το παράπονο του; Ότι δουλεύει με ηλεκτρονικά απόβλητα για πολλά χρόνια, αλλά η υποτροφία ήρθε, όταν οι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν την ιστορία του. Όνειρό του; Ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του και για τον ίδιο.

                                   Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: +plus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου