Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Της ΜΑΤΟΥΛΑΣ ΦΙΛΟΥ

Η σημασία της μουσικής στην εκπαίδευση του παιδιού είναι μεγάλη.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε: ''Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και αυτά που δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλά''. Ο δε Πλάτωνας έλεγε: ''Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο, ο ρυθμός και η αρμονία, επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, ενώ ο καθένας μας θα πρέπει να ξέρει πώς να το χαλιναγωγήσει''.

Η μουσική όπως έχει αποδειχθεί επηρεάζει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξή τους και στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Η μουσική βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ρυθμό, κίνηση και αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από πολύ μικρά μουσική, μαθαίνουν ευκολότερα στο σχολείο και αναπτύσσουν γρηγορότερα τις φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η γνώση μουσικού οργάνου αυξάνει την συνεργατικότητα, την αυτοσυγκέντρωση, την μνήμη, την ικανότητα στην ομιλία, την όραση και την ακοή.

Αναπτύσσει την δημιουργικότητα, την φαντασία και την έκφραση του παιδιού. Η μουσική στο παιδί είναι μια ενέργεια, μια δράση, ένα όπλο, μια έκφραση.

Ενθαρρύνεται το παιδί σας να ασχοληθεί με την μουσική. Θα κάνει πολύ καλό στην καθημερινότητά του και στην ψυχολογία του, και πού ξέρετε ίσως κάποια μέρα να δείτε το δικό σας παιδί να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ταλέντο.


Ματούλα Φίλου

Καθηγήτρια Μουσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου