Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ… Ιπόμοια Πορφυρή//Ένα λουλούδι για πρωινούς τύπους

Η Ιπόμοιαη πορφυρή (Ipomoea Purpurea) είναι πολυετή πόα και κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Στα αγγλικά είναι γνωστή με διάφορα ονόματα πχ. Morning Glory ή Moon flower. Λόγω του σχήματος του άνθους της στην Ελλάδα είναι γνωστή ευρύτερα απλά ως Χωνάκι.

Στην ίδια οικογένεια με την Ιπόμοια (δηλαδή τα Convolvulaceae) ανήκουν πολλά γνωστά ζιζάνια, όπως η Περικοκλάδα και το Αναρριχώμενο Πολύγονο (τα οποία στα αγγλικά αναφέρονται στο σύνολό τους ως bindweeds).



Ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο γένος αναρριχώμενων φυτών που περιλαμβάνει περί τα 500 είδη. Το όνομα του γένους της προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις ίπος (=σκουλήκι) και όμοιος και αναφέρεται στην ικανότητα του φυτού να περιελίσσεται και να δένεται στα στηρίγματα που συναντά κατά την ανάπτυξή του. Για τον λόγο αυτό στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως Τυλίχτρα.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιαζόμενες θέσεις αλλά τα πάει καλά και σε σκιαζόμενες.

Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ποικιλία εδαφικών τύπων και έχει την ικανότητα να αξιοποιεί ακόμα και φτωχά εδάφη, εξελίσσεται όμως καλύτερα σε γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν καλά.

Είναι φυτό που μεγαλώνει πολύ γρήγορα και μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε κατακόρυφη ανάπτυξη. Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό ή λίπανση.

Η περίοδος άνθησης ξεκινά αρχές καλοκαιριού και διαρκεί για 2-3 μήνες. Ανθίζει μόνο τη νύχτα (εξού και το δεύτερο αγγλικό της όνομα, φεγγαρολούλουδο) και κάθε άνθος μένει ανοιχτό μόνο για μια βραδιά και διατηρείται ως τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας. Έτσι πήρε το αγγλικό της όνομα, Morning Glory, από το ότι τα άνθη της είναι στην καλύτερη στιγμή τους νωρίς το πρωί.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους οι όποιοι πολλές φορές φυτρώνουν από μόνοι τους στο μέρος όπου θα πέσουν. Επίσης πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα το καλοκαίρι αν και η μέθοδος αυτή είναι αρκετά δύσκολη.

Τόσο οι σπόροι, όσο και το φύλλωμα του φυτού είναι ελαφρώς τοξικά. Οι σπόροι ενός είδους Ιπόμοιας είναι γνωστοί για τις ψυχοτρόπες ιδιότητες τους, περιέχουν LSA που έχει παραπλήσια δράση με το LSD, του οποίου είναι πρόδρομη ένωση.

                                                                Ιωάννης Χ. Δεληγεώργης

                                                                          Γεωπόνος



1 σχόλιο: