Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

‘’ΑΘΟΡΥΒΕΣ’’ ΠΟΛΕΙΣ… ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ;!

ΒΕΝΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ. Φημισμένη αριστοκράτισσα για την ομορφιά της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης. Χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών, που χωρίζονται από κανάλια κι ενώνονται με γέφυρες. Πόλη της Ιταλίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι μεταφορές μέσα στην πόλη παραμένουν εξ’ ολοκλήρου στο νερό ή με τα πόδια. Είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ευρώπης χωρίς αυτοκίνητα. Η Βενετία είναι μοναδική στην Ευρώπη έχοντας παραμείνει μεγάλη πόλη που λειτουργεί ολοκληρωτικά χωρίς αυτοκίνητα και φορτηγά. Κλασικό πλωτό μέσο μεταφοράς η γόνδολα. Λιγότερο γνωστό είναι το μικρότερο ‘’σάντολο’’. Πολλές γόνδολες είναι πλούσια στολισμένες με βελούδινα καθίσματα και περσικά χαλιά. Γόνδολα, θαλάσσιο λεωφορείο και πόδι. Μαγκιά της!!!



MACKINAC, ΜΙΣΙΓΚΑΝ Η.Π.Α. Νησάκι πανέμορφο. Απαγορεύεται με νόμο από το 1898 η χρήση Ι.Χ. Οι κάτοικοι, οι μόνιμοι είναι 500 και έχουν στην διάθεση τους ένα αυτοκίνητο που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα.



ΎΔΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ. Νησί του Αργοσαρωνικού. Οι κάτοικοι λόγω του άγονου εδάφους ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Η πόλη της Ύδρας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Αρχοντική, γραφική, κοσμοπολίτικη είναι απλωμένη σε δυο βραχώδεις λόφους. Σοκάκια, σοκάκια… μηχανάκια και γαϊδουράκια. Από και προς τις παραλίες οι διαδρομές γίνονται με καΐκια και θαλάσσια ταξί.



FIRE ISLAND, NEW YORK, Η.Π.Α. Το στενόμακρο fire island, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών long island. Δεν συναντάς δρόμο για Ι.Χ. Ποδαράκι και ποδήλατο. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα!!!





PAQUETA, ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Νησάκι παλαιάς ‘’κοπής’’ και γοητείας. Μπορείς να το επισκεφτείς, αφού ταξιδέψεις μέχρι τα ανοιχτά της Βραζιλίας. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν πατρίδα μιας φυλής Ινδιάνων, των Tamoio, οι οποίοι είχαν κύρια ασχολία το κυνήγι και την γη. Όταν αργότερα με την εισβολή των Γάλλων οι Tamoio ενώθηκαν με τους Πορτογάλους και κατάφεραν να τους νικήσουν στράφηκαν στην παραγωγή φρούτων και ξυλείας. Ο επισκέπτης και ταξιδιώτης μπορεί να κάνει τον περίπατό του στα πλακόστρωτα δρομάκια και να βρεθεί σε μια άλλη εποχή. Αισθητή η απουσία οχημάτων!



VAUBAN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ι.Χ.; Τι είναι αυτό; Ούτε ένα. Και μιλάμε για ένα αριστοκρατικό προάστιο! Οι κάτοικοι είναι πρωτοπόροι της πράσινης ανάπτυξης. Κι ακολουθούν τον λεγόμενο ‘’έξυπνο σχεδιασμό’’, που αρχίζει και βρίσκει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι κυκλοφορούν δωρεάν με το τραμ! Ή με ποδήλατα. Μάλιστα σε αυτά έχουν προσαρμόσει ειδικά καροτσάκια προκειμένου να μεταφέρονται και οικογενειακώς.



GIETHOORN, ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Τόσο όμορφη περιοχή που δίκαια και με το σπαθί της πήρε τον τίτλο ‘’Βενετία του Βορρά’’, αφού είναι γεμάτη κανάλια. Εδώ το ζεις το παραμύθι σου. Κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μεσογείου για πρώτη φορά το 1230 και σήμερα αριθμεί 2500 περίπου κατοίκους. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το σύστημα καναλιών που έχει η πόλη για τις μετακινήσεις τους. Το χειμώνα κάνεις και πατινάζ στα κανάλια, όταν παγώνουν, που σίγουρα παγώνουν. Κόρνα δεν ακούς.

                        

                                          Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου