Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μια στάση εδώ… ΣΤΑΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Πόσες φορές έχεις δει στα αστικά ξεχασμένες φάτσες που κρατάν βιβλίο να περάσει ο χρόνος μέχρι να φτάσουν στον προορισμό; Λίγες; Πιο πολύ από την κινηματογράφο την έχεις την ρομαντική εικόνα. Ε, τώρα θα βλέπεις πιο πολλές. Στην real life.


Αγουροξυπνημένος φτάνεις στην κεντρική στάση της γραμμής 64 που συνδέει το Φίλυρο με τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεσαι μπροστά σε έκπληξη. Σε υποδέχεται και εσένα και τη νύστα σου χώρος διαμορφωμένος κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Ένα δέντρο, έπιπλο βιβλιοθήκη, ένα παγκάκι αναμονής, θέσεις διάθεσης εφημερίδων, περιοδικών, εντύπων ενημέρωσης και πολιτισμού. Κοιτάς ψηλά και η οροφή προσομοιάζει με ουρανό.

Και δεν βλέπεις ακόμη όνειρο… Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πολιτισμού και φιλαναγνωσίας ξεκίνησε στο Φίλυρο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ‘’Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου’’, δημιουργώντας την πρώτη πανελλαδική στάση λεωφορείου-βιβλιοθήκη.

Τι πιο όμορφο αντί για την κλασική μίζερη, άχρωμη στάση να βλέπεις έναν περιποιημένο, στεγασμένο χώρο, μια όμορφη βιβλιοθήκη!; Να έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις και να γεμίζεις το χρόνο αναμονής και την διάρκεια διαδρομής με ένα βιβλίο; Να κάνεις ανάγνωση την καθημερινότητα από εφημερίδες κι αν δεν θες τα νέα της ημέρας… να μπαίνεις σε ιστορίες βιβλίων;

Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, της ένωσης Συντακτών αλλά κι απλών πολιτών.

Μπράβο και στον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και στην ‘’Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου’’ για το μήνυμα πολιτισμού που δίνουν. Μακάρι η προσπάθεια να βρει μιμητές και να γεμίσουν όλες οι στάσεις ‘’ψεύτικα’’ δέντρα ζωής, και γνώσης.

Τέτοιες μικρές ανάσες πάντα καλοδεχούμενες!!!

Κι εσύ που θα γκρινιάξεις, ‘’ας ήταν το λεωφορείο στην ώρα του κι ας μου έλειπαν οι εικαστικές παρεμβάσεις’’ κι εσύ που θα γκρινιάξεις, ‘’όλα τα ‘χε η Μαργιορή…’’. Έτερον εκάτερον.

‘’Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο. Τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο’’, Paul Valery.

Μην την καταστρέψουμε την προσπάθεια…



                                        

                                                           Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: Thess Tips

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Πάνο Ευστρατίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου