Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Βοϊδοκοιλιά (Μεσσηνίας)

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Πύλο. Μόνο από το όνομα της σε εξιτάρει. Δικαιολογημένα θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου! Τόσο η παραλία όσο και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Το σχήμα της ολοστρόγγυλο, θυμίζει το γράμμα Ω, η λευκή ψιλή άμμος, που απλώνεται από άκρη σε άκρη, εγκλωβίζοντας γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά.
Εφάπτεται με την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από την οποία χωρίζεται με μια λωρίδα αμμόλοφων. Η Βοϊδοκοιλιά είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Είναι γεμάτη κοχύλια, από άκρη σ' άκρη και λόγω της προστατευόμενης ζωής όπου ανήκει παραμένει αυθεντική και χωρίς παρέμβαση από ανθρώπινο παράγοντα. Τόσο οι διάφορες διακυμάνσεις των χρωμάτων των νερών της όσο και η ομορφιά του τοπίου είναι οι σημαντικότεροι λόγοι αυξημένης επισκεψιμότητάς της.
Λέγεται, ότι αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα (εκεί όπου ζουν τα βόδια), που σύμφωνα με την Οδύσσεια του Ομήρου, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξη στην Πελοπόννησο με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα ή τον Μενέλαο.

Αποφασίζοντας εξόρμηση, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την πρόσβαση καθότι ο δρόμος, αν και εντυπωσιακός λόγω τον αιωνόβιων ελαιόδεντρων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι χωμάτινος και σε αρκετά σημεία στενός. Φροντίζουμε εκτός από τα απαιτούμενα είδη θαλάσσης να προμηθευτούμε νερό και τροφή διότι ο πολιτισμός δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει το μέρος.
Ακόμη και αν τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζει από επισκέπτες, δεν παύει να είναι το μέρος όπου αναπαράγεται η χελώνα καρέτα - καρέτα, μια πληροφορία όπου θα έπρεπε να την λαμβάνουν υπ' όψιν τους οι παραθεριστές. Σημαντικό θεωρείται επίσης ότι η παραλία χωρίζεται από αμμόλοφους από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, όπου εκεί ζουν εκατοντάδες αποδημητικά πουλιά ερχόμενα από την Αφρική και ένα σπάνιο είδος αφρικανικού χαμαιλέοντα!
Όλα αυτά μπορεί να είναι γνωστά σε εμάς, όπως επίσης και η συναίνεση που πρέπει να δείξουμε για την διατήρηση τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας του τόπου μας. Άλλωστε, όπως λέει κ ένα ρητό, “η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως” όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση της Βοϊδοκοιλιάς προσέχουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε, να θαυμάζουμε και να αγαπάμε!

                                                                             Ευτυχία Καρύδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου