Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Όπου κι αν πάω στην ΕΛΛΑΔΑ… σε κάστρο πέφτω


ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ… Το κάστρο της Ρόδου πρόκειται για ολόκληρη μεσαιωνική πόλη που περιβάλλεται από τείχη. Από τα πιο ιστορικά και καλοδιατηρημένα κάστρα. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους Ιωαννίτες Ιππότες ή αλλιώς Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι κατείχαν το νησί από το 1309 ως το 1522.

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ Ή ΚΑΣΤΕΛΟ…  Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής  πόλης της Ρόδου, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Ίσως να είναι και το πιο σημαντικό μνημείο της εποχής των Ιπποτών. Κτίσμα του 14ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, στη θέση της παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης του 7ου αιώνα μ.Χ. Εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν και η έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ… Ο κεντρικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου με κέντρο το βράχο της που δεσπόζει η ακρόπολη. Χτισμένη σε απότομο βράχο 116 μέτρων με θέα στο πέλαγος. Πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της. Φυσική οχυρωματική θέση που αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους της περιοχής και μετά από τους Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος κι από τους Τούρκους.



ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ, Ή ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ Ή ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ… Ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο. Αυτός ζήτησε κι έλαβε ως δωρεά από τον αυτοκράτορα Αλέξιο ‘Α Κομνηνό όλο το νησί. Η ίδρυση της μονής σήμανε γένεση ενός κέντρου θρησκευτικού, πνευματικού, πολιτιστικού, σημείο αναφοράς για τον χριστιανικό κόσμο.



ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ… Σήμα κατατεθέν της Καβάλας το εντυπωσιακό της κάστρο μαζί με τις καμάρες. Υπάρχει από την αρχαιότητα με τροποποιήσεις κι ενισχύσεις που δέχτηκε στη βυζαντινή περίοδο. Η σημερινή του μορφή κατά κύριο λόγο προέρχεται από την οθωμανική ανακατασκευή του 1425. Σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.



ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΦΟΡΤΕΤΣΑ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ… Από δύο φρούρια οριοθετείται το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Το παλιό στα ανατολικά, το νέο φρούριο στα δυτικά. Τα δύο φρούρια ενώνονταν στο παρελθόν από τείχη που περιέκλειαν την κατοικημένη πόλη. Το παλιό φρούριο, χτισμένο σε βραχώδη χερσόνησο, με δυο λόφους αποτελεί το ανατολικό άκρο της Κέρκυρας και το πιο επιβλητικό μνημείο της πόλης. Υπέστη μετατροπές κι επεκτάσεις αλλά στη σημερινή του μορφή οριστικοποιήθηκε από τους Ενετούς. Στο εσωτερικό υπάρχει το ιστορικό αρχείο που συγκεντρώνει περισσότερους από 6 αιώνες ιστορίας. Εκεί υπάρχει κι εκθεσιακός χώρος, όπου βρήκε μόνιμη εγκατάσταση η βυζαντινή συλλογή που συμπεριλαμβάνει μωσαϊκά, γλυπτά, εικόνες από την βυζαντινή εποχή.



ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΩ… Η πόλη της Κω φυτεύτηκε με νεραντζιές και λεμονιές στα τέλη 14ου αρχές 15ου αιώνα και σε αυτό το γεγονός οφείλει το όνομά του. Το κάστρο της Νεραντζιάς στην Ακτή Κουντουριώτη ανεγέρθη ως τμήμα της οχύρωσης που οικοδόμησαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη 14ου αιώνα. Αποτελείται από δύο περιβόλους οχυρωμένους. Το σχήμα είναι ορθογώνιο και σε καθεμιά από τις τέσσερις γωνίες του πλαισιώνονταν από έναν ψηλό πύργο. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαίας πόλης της Κω και του Ασκληπιείου.

                                     Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: dinfo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου