Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ… Αγαύη // Η υπομονετική Μεξικάνα

Η Αγαύη, ή Αθάνατος (επιστημονικώς Agave americana) είναι παχύφυτο που κατάγεται από το Μεξικό και αναπτύσσεται πολύ αργά, ζει από 10 έως 60 χρόνια. Στις αγγλόφωνες χώρες είναι ακόμα γνωστή ως Century Plant ή Maguey ή American Aloe.

Η λέξη Αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Αγαύη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης η οποία ήταν η μητέρα του Διόνυσου.

Ευδοκιμεί σε πλήρως φωτιζόμενες θέσεις. Μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, ακόμα και κοντά στη θάλασσα.

Προτιμά εδάφη που να στραγγίζουν πολύ καλά, αμμώδη και χαλικώδη που είναι ελαφρώς όξινα. Μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα και ρηχά εδάφη.

Επειδή το φυτό γίνεται πολύ μεγάλο και κυριαρχεί στο τοπίο, πρέπει να του παραχωρείται αρκετός χώρος και μιας και έχει πολύ μυτερά αγκάθια, δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε διαδρόμους και μονοπάτια.

Καθώς αναπτύσσεται τα φύλλα της βάσης που μαραίνονται, θα πρέπει να κόβονται με πριόνι.

Μπορεί να μεγαλώσει και σε γλάστρα, αν και τότε τα φυτά δεν φτάνουν το πλήρες μέγεθός τους. Στην περίπτωση αυτή οι Αγαύες θα πρέπει να λιπαίνονται τακτικότερα.

Το φυτό αυτό είναι μονοκαρπικό, ανθίζει δηλαδή μόνο μία φορά στη διάρκεια της ζωής του και μετά την άνθισή του ολοκληρώνει τον βιολογικό του κύκλο. Αυτό όμως αφορά το μητρικό φυτό, ενώ τα θυγατρικά που ξεφυτρώνουν τριγύρω του συνεχίζουν να αναπτύσσονται σχηματίζοντας συστάδες.

Ο ανθοφόρος σπάδικάς της (φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία) μπορεί να φτάσει σε ύψος τα οχτώ μέτρα. Σε ζεστές περιοχές χρειάζεται 10 χρόνια για να ανθίσει ενώ σε ψυχρότερες το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα 60. Εκτός από το κλίμα το διάστημα αυτό εξαρτάται και από την καλή υγεία και το σφρίγος του φυτού με τα καλύτερα φροντισμένα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με θυγατρικά φυτά (offsets) που αναπτύσσονται στις πλευρές του μητρικού φυτού.

Η αρχική της χρήση στο Μεξικό ήταν για το σχηματισμό φραχτών για να κρατά μακριά τις αγελάδες από τις καλλιέργειες. Επίσης από ένα είδος Αγαύης παρασκευάζονται αλκοολούχα ποτά, όπως η Τεκίλα αλλά και διάφορα ηδύποτα και σιρόπια. Για τον λόγο αυτό καλλιεργείται συστηματικά στο Μεξικό η Agave tequilana, γνωστή και ως γαλάζια Αγαύη.

                                                                       Ιωάννης Χ. Δεληγεώργης

                                                                                 Γεωπόνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου