Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ωρολογιά // Η εξωτική ομορφιά (Του Ιωάννη Δεληγεώργη)

Η Ωρολογιά ή Ρολογιά ή και Πασσιφλόρα, με επιστημονικό όνομα Passiflora caerulea και γνωστή στα αγγλικά ως Common passion fruit, είναι ένας αναρριχόμενος θάμνος που κατάγεται από τη νότια Αμερική. Στο γένος της ανήκουν περί τα 600 είδη φυτών.

Το όνομα Ωρολογιά προέρχεται από την Ιαπωνία και σχετίζεται με το σχήμα του άνθους της. Πήρε το όνομα Πασσιφλόρα, που είναι και το όνομα του γένους της, από διάφορες περίπλοκες ερμηνείες που δόθηκαν από καθολικούς ιερείς στο άνθος της και σχετίζονται με το θείο πάθος της σταύρωσης.Το όνομα του συγκεκριμένου είδους σημαίνει «η γαλάζια» και αφορά και αυτό το χρώμα των ανθών της.

Είναι ταχυαυξές φυτό και η γρήγορη ανάπτυξή της αποτελεί μια στρατηγική προσαρμογής στα ανήλια τροπικά βροχοδάση τα οποία αποτελούν το φυσικό της περιβάλλον. Επειδή έχει την τάση να εξαπλώνεται πάρα πολύ, θα πρέπει να της δίνεται ο απαραίτητος χώρος ή να φυτεύεται εκεί όπου η εξάπλωσή της δεν θα ενοχλεί.

Αν και τροπικό φυτό, αντέχει στον παγετό, ωστόσο στις εύκρατες περιοχές συμπεριφέρεται σαν φυλλοβόλο.

Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις και δεν ανέχεται τη σκίαση.

Ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο. Κάθε άνθος της μένει ανοιχτό για 12-24 ώρες. Από τα άνθη της Passiflora incarnata παρασκευάζεται τσάι με ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Οι καρποίτης Passiflora caerulea δεν είναι βρώσιμοι. Σε τροπικές χώρες καλλιεργείται συστηματικά η Passiflora edulis για τους καρπούς της. Είναι σχετικά βραχύβιος θάμνος, δίνει ικανοποιητική καρποφορία για 4-6 χρόνια. Οι καρποί της ωριμάζουν μέσα σε 80 μέρες από την άνθιση. Κατάλληλοι προς βρώση είναι όταν έχουν μαλακώσει και σχηματίσει ρυτίδες. Είναι εύγευστοι και χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή χυμών.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ο οποίος όμως αργεί πολύ να φυτρώσει. Ίσως και έναν χρόνο. Οι σπόροι είναι καλό να σπέρνονται φρέσκοι. Για να επιταχυνθεί το φύτρωμα καλό να μουλιάζουν για 24 ώρες σε χλιαρό νερό. Πολύ πιο εύκολα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα την άνοιξη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εδαφοκάλυψη.

Η Πασσιφλόρα αποτελεί το εθνικό λουλούδι της Παραγουάης.

                                                                             Ι. Χ. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ

                                                                                   ΓΕΩΠΟΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου