Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Merry Greecemass, Του Φώτη Βεζυργιαννίδη

Ο Σόιμπλε μάλλον δεν μας γουστάρει. Το υποψιάζομαι από κάτι μισόλογα που πετάει από δω κι από κει πότε πότε. Αυτόν να δεις τον έφερε η μάνα του κι ο μπαμπάς του διακοπές στη Χαλκιδική το ‘70κάτι τότε που έρχονταν οι Γερμαναράδες με τις 2002 τις ασημένιες και τρέχανε τα σάλια μας γιατί εδώ κυκλοφορούσαν μόνο φίατ 128 και ζάσταβα. Τον φέρανε το λοιπόν διακοπές οι γονείς του κι αυτός καψουρεύτηκε μια Σαλονικιά και έφαγε χυλόπιτα ξεγυρισμένη και ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει. Αλλιώς πώς; Δεν εξηγείται τόσο μίσος.


Κι εμείς όμως καλά χαϊβάνια είμαστε. Κρατάμε εδώ σε άθλια παλιά εργοστάσια πτωχευμένων βιομηχάνων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τους δώσαμε σκηνές για στέγη και χημικές τουαλέτες για την ανάγκη τους. Και μερικούς-ορισμένους Ωραιοκαστρίτες για γειτόνους. Τέλος πάντων κρατάμε στην Ελλάδα της κρίσης χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες για να μην πάνε στην καημένη τη Γερμανία, στην καημένη την Ελβετία, στην καημένη την Ολλανδία και ζοριστούν οι Ούννοι! Τόσο μαλάκες είμαστε.

Είπα πριν όμως για εργοστάσια και εργοστασιάρχες και κάτι θυμήθηκα. Το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Όταν πτωχεύει εδώ μια μεγάλη εταιρία, πτωχεύουν εντελώς, αρχικά οι εργαζόμενοι. Μετά πτωχεύουν οι πελάτες γιατί πλήρωσαν αλλά δεν έλαβαν. Μετά πτωχεύουν  οι προμηθευτές γιατί έδωσαν αλλά περιμένουν πληρωμή. Μετά τρώει ένα άκυρο το κράτος γιατί δεν πρόκειται να λάβει τους φόρους. Μετά το τρώει και το ΙΚΑ γιατί το είχε η εταιρία σε ρύθμιση και έχει λαμβάνειν και τέλος, ο πτωχευμένος μεγαλομέτοχος-αφεντικό-επιχειρηματίας παίρνει τα εκατομμύρια και την κάνει για αλλού. Δηλαδή ο μόνος που την βγάζει καθαρή είναι ο πτωχευμένος! Και κάνει τον ψόφιο κοριό με βίλες, κότερα, ελικόπτερα και πορσικά εφτά χιλιάδων κυβικών και πέντε εκατοντάδων ίππων.

Και μέσα σ’ όλη αυτή την καλή χαρά θα μας δώσει ο Αλέξης δώρο. Δηλαδή τι δώρο, αντίδωρο και μάλιστα ψιχουλάκια. Δίνει ψιχουλάκια αλλά έχει στο μυαλό του ψηφαλάκια. Ο άλλος o γιος του Χαϊλάντερ ονειρεύεται απολύσεις στο δημόσιο και τρίβεται στα πόδια του Γερμανού μήπως και τον χαϊδέψει λίγο το αφεντικό.Κι εμείς εφτά χρόνια τώρα από γιούρογκρουπ σε γιούρογκρουπ να λυπόμαστε τους καημένους τους αρχηγούς μας που τρώνε τόση ταλαιπωρία στο πήγαιν’ έλα.

Εντωμεταξύ ο Γιάννης-παράγκα-Δήμαρχος για να στολίσει την πόλη μας πήρε φράγκα από την κοκακόλα και τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής. Δηλαδή, χίλιες φορές αστόλιστη! Άντε ρε γέρο τράβα σε καμιά γωνιά με τζάκι και βάλε και την πατατούκα σου να μην κρυώνεις που μου έχεις και όραμα για την πόλη. Αυτή η πόλη ρε φίλε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλο νούμερα- Δήμαρχους είχε. Εντάξει και Νομάρχες.

Και για να το κλείσουμε μέρες που είναι, να δώσουμε κι ένα κοινωνικό μήνυμα. Εκεί στον ΟΑΣΘ τους οδηγούς τους ελέγχετε ποτέ ή έχετε μόνο ελεγκτές για τους επιβάτες; Χορτάσαμε από ταρίφες, γιωταχήδες και μοτοσυκλετιστές να περνούν με κόκκινο. Τώρα έχουμε και τους οδηγούς των αστικών λεωφορείων. Άντε ρε καλά Χριστούγεννα από δω πέρα να πούμε.

                                                  Φώτης Βεζυργιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου