Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ζάμια... Ένα μοναδικό και εξωπραγματικό φυτό


Η Ζάμια (Zamioculcas zamiifolia) είναι πολυετές, ριζωματώδες, τροπικό παχύφυτο που κατάγεται από την Αφρική. Είναι το μοναδικό φυτό που ανήκει στο γένος της.

Στα αγγλικά τα ονόματά της είναι πολλά: Zanzibar Gem, ZZ Plant, Aroid Palm, Fat Boy, Eternity Plant και άλλα.

Στις εύκρατες χώρες διατηρείται ως φυτό εσωτερικών χώρων. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη Ζάμια είναι 18-26 oC ενώ η ελάχιστη επιτρεπτή είναι 15 oC.

Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται πολλές φροντίδες. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και σπάνια χρειάζεται λίπανση. Είναι ιδανικό για έναν ξεχασιάρη ιδιοκτήτη.

Κάποιες φορές, εξαιτίας της αφύσικα παχιάς και κέρινης εμφάνισης των φύλλων της, εύκολα μπορεί να νομίσει κάποιος ότι πρόκειται για κάποιο ψεύτικο-πλαστικό φυτό.

Ευδοκιμεί σε έμμεσο ηλιακό φως αλλά μπορεί να ανεχθεί και τη σκιά. Έτσι είναι ιδανικό για σκιερά γραφεία.

Χρειάζεται έδαφος που να στεγνώνει γρήγορα, παρόμοιο με αυτό που είναι κατάλληλο για κάκτους. Έτσι χρειάζεται σημαντική ποσότητα άμμου ή βερμικουλίτη στο χώμα της γλάστρας της. Ένα καλό μίγμα είναι ένα μέρος βερμικουλίτη ή χονδρής άμμου και ένα μέρος καλής ποιότητας χώμα για γλάστρες.

Η υπερβολική υγρασία κάνει τα φύλλα της να κιτρινίσουν και σταδιακά καταστρέφει το φυτό. Πρέπει να ποτίζεται τους θερμούς μήνες αλλά το έδαφός της πρέπει να στεγνώνει σε βάθος πέντε εκατοστά πριν από κάθε πότισμα. Μία με δύο φορές το μήνα είναι αρκετές.

Η Ζάμια χάνει τα φύλλα της σε περιόδους έντονης ξηρασίας και αυτό αποτελεί μηχανισμό επιβίωσης. Σε τέτοιες περιόδους επιβιώνει χάρη στα μεγάλα πατατόμορφα ριζώματά της στα οποία διατηρεί αποθηκευμένο νερό.

Τα λουλούδια της είναι μικροί σπάδικες που εμφανίζονται στη βάση της το καλοκαίρι. Ωστόσο η Ζάμια σπάνια ανθίζει αν διατηρείται σε κρύες περιοχές ως φυτό εσωτερικού χώρου. Αυτό δεν έχει σημασία, καθώς εκείνο που χαίρει εκτίμησης σε αυτή είναι το φύλλωμά της.

Αναπαράγεται με διαίρεση των ριζωμάτων της. Επίσης πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα των φύλλων της αλλά θα χρειαστεί μήνες πριν να ριζοβολήσουν.

Καθώς μεγαλώνει πολύ αργά, σπάνια χρειάζεται αλλαγή γλάστρας.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη.



Ι.Χ. Δεληγεώργης

Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου