Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Φίκος Ελαστικοφόρος Ένα από το πλέον δημοφιλή τροπικά καλλωπιστικά

Ο Φίκος ο Ελαστικοφόρος ή Καουτσουκόδενδρο (Ficus elastica) είναι αειθαλές δένδρο που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία.

Στα αγγλικά είναι γνωστό ως Rubber Fig αλλά και με διάφορα άλλα ονόματα όπως:Rubber Bush, Rubber Tree, Rubber Plant, Indian Rubber Bush.

Είναι ταχυαυξές φυτό και στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να φτάσει τα 30-40 μέτρα ύψος, με διάμετρο κορμού πολλών μέτρων. Σε μια (μεγάλη) γλάστρα όμως δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα σε ύψος.

Αν και είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, προτιμά υψηλή υγρασία και ευημερεί σε τροπικές συνθήκες.

Πρέπει να προστατεύεται από τα ρεύματα κρύου αέρα και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Τέτοιου είδους στρεσάρισμα οδηγεί το φυτό σε φυλλόπτωση.

Χρειάζεται άφθονο, έμμεσο φως.

Προτιμά χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία που να στραγγίζει καλά.

Δεν έχει πολλές ανάγκες όσον αφορά τη λίπανση. Ωστόσο μια μηνιαία εφαρμογή ενός ισορροπημένου, υγρού λιπάσματος τον βοηθά να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ως φυτό εσωτερικών χώρων ανθίζει σπανιότατα.

Πολλαπλασιάζεται με φυλλοφόρα μοσχεύματα και εναέριες καταβολάδες.

Είναι από τα φυτά που έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν τον αέρα εσωτερικών χώρων κατακρατώντας βλαβερές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη.

Ο γαλακτώδης χυμός του είναι τοξικός.                                                                              Ι.Χ. Δεληγεώργης

                                                                                   Γεωπόνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου