Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ…, Της Ιωάννας Καλυβά

Τα αυγά είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ο κρόκος περιέχει περίπου 240mg χοληστερόλης, καθώς και τη μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης Α και της θειαμίνης (βιταμίνη Β1). Επίσης, αποτελούνται από βιταμίνες (D, B12, ριβοφλαβίνη) και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως χολίνη.Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα αυγά, εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες, με την αλβουμίνη στο ασπράδι και τη λεκιθίνη στον κρόκο. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε λίπος βρίσκεται στον κρόκο που περιέχει τα 2/3 από ακόρεστα λιπαρά οξέα και το 1/3 από κορεσμένα λιπαρά οξέα.


Οφέλη των αυγών στην υγεία μας!

  • Ο κρόκος του αυγού περιέχει σε μεγάλη ποσότητα χολίνη, η οποία αποτελεί το πρόδρομο μόριο για το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, που εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και τον έλεγχο των μυών. Επίσης, η χολίνη επιδρά στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τις λοιμώξεις. Περιέχει περίπου το 30% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια στην χολίνη, η οποία βρίσκεται σε διάφορες τροφές.

  • Αποτελούν εξαιρετική τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και έτσι συμβάλουν στην απώλεια βάρους.
  • Προστατεύουν την όραση.Η περιεκτικότητα του κρόκου των αυγών σε ευεργετικές ουσίες για την υγεία, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (2 σημαντικά καροτενοειδή με αντιοξειδωτική δράση) συμβάλει στην αποφυγή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. Μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Ο κρόκος του αυγού αποτελεί καλύτερη πηγή αυτών των καροτενοειδών σε σύγκριση με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητάς τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αυγών σε λίπος (AbdelAaleletal., 2013). Επίσης, η λουτεΐνη έχει και αντιφλεγμονώδη δράση (Li etal., 2012).



Κάτι ακόμη…

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η προσλαμβανόμενη από τα αυγά χοληστερόλη δεν αυξάνει τόσο (όσο νομίζαμε παλιότερα), τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Όμως για άτομα που έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αίματος ή ήδη πάσχοντες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ποσότητα των αυγών που τους επιτρέπεται να προσλαμβάνουν.

Όσον αφορά τη σχέση των αυγών με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν στο ότι η πρόσληψη ενός αυγού την ημέρα δεν δείχνει να έχει κάποια επιβαρυντική δράσηγια την καρδιαγγειακή υγεία (Li etal., 2013, Menteetal., 2009, NHMRC, 2011, Rongetal., 2013, Shinetal., 2013, USDA-DGAC, 2010), ενώ η κατανάλωση αυγών, ιδίως περισσότερων από 7 την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2(Li etal., 2013, Shinetal., 2013).

Κάποια tips!

·         Προτιμάτε το αυγό βραστό ή ως ομελέτα ψητή στο φούρνο αντί τηγανητό, καθώς αποτελούν πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος σε σχέση με το τηγάνισμα του.

·         Είναι καλύτερο να καταναλώνετε αυγά τις ημέρες που το κύριο γεύμα σας αποτελείται από όσπρια, ζυμαρικά ή «λαδερό» φαγητό. Ενώ, τις ημέρες που επιλέγετε κρέας καλύτερα να τα αποφεύγετε.

·         Όσο πιο σφιχτό είναι το αυγό (και όχι μελάτο), τόσο ελαττώνεται ο κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλα.

·         Μπορείτε να προσλαμβάνετε έως 4 αυγά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα φαγητά και στα γλυκίσματα.

Συμπερασματικά, τα αυγά είναι τρόφιμα που περιέχουν τόσο επιβαρυντικά (π.χ., χοληστερόλη) όσο και ευεργετικά για την υγεία συστατικά (π.χ., πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες). Η κατανάλωσή τους με μέτρο έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, όμως άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδειαγγειακών νοσημάτων πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ποσότητα αυγών που μπορούν να καταναλώνουν


                                                                                   ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΥΒΑ
                                 ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ



ΠΗΓΕΣ:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου