Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

IDIOTS EVERYWHERE, Του Φώτη Βεζυργιαννίδη

Όταν ξεκίνησε η κινητή τηλεφωνία το εννενήντα-φεύγα, αποκλείστηκε ο κρατικός ΟΤΕ ώστε να μπορέσουν οι ιδιωτικές εταιρίες να μπουν στο παιχνίδι χωρίς μεγάλο ανταγωνιστή. Αφού εδραιώθηκαν στην αγορά και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα επέτρεψαν στον ΟΤΕ να κάνει την κίνησή του.

Ο ΟΤΕ τότε δεν έκανε απλά μια κίνηση αλλά κόντεψε να τους πάρει τα σώβρακα αφού χρησιμοποίησε καλύτερο σύστημα μεταφοράς της ομιλίας και δεδομένων με το καλημέρα και ένα τεράστιο δίκτυο από αναμεταδότες .

Επειδή αυτό δεν άρεσε στους ιδιώτες, κατάφεραν να επιβάλλουν κατώτερο πλαφόν στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους γιατί ο ΟΤΕ μπορούσε κι εκεί να είναι εκτός από καλύτερος, και φθηνότερος.

Ώσπου να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά, ώσπου δηλαδή να αυτορυθμιστεί που λένε και οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, ο κρατικός ΟΤΕ πουλήθηκε στην κρατική Telekom της Γερμανίας κι έτσι στην αγορά κινητής τηλεφωνίας έμειναν μόνο ιδιώτες.

«Και γιατί σε πειράζει αυτό;» θα αναρωτηθεί ο καχύποπτος αναγνώστης. Δεν θα με πείραζε καθόλου αν μετά από τόσα χρόνια ελεύθερου ανταγωνισμού και αυτορύθμισης της αγοράς θα μπορούσα να απολαύσω φθηνή κινητή τηλεφωνία. Αντ’ αυτού, έχουμε απ’ τα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ευρώπη και σε λίγο θα ξαναρχίσουμε την τρελή συνήθεια του ’94 που χτυπούσε το κινητό-κουμούτσα και σταματούσες το αυτοκίνητο δίπλα σε καρτοτηλέφωνο για να πάρεις πίσω αυτόν που σε κάλεσε.

Πού πήγε η αυτορύθμιση της αγοράς μωρή μουτράκλα νεοφιλελέ; Γιατί δεν έχεις κινητό με σύνδεση και κάθε τρεις και λίγο σταματάς ν’ αγοράσεις κάρτα των δέκα ευρώ απ’ το περίπτερο; Γιατί δεν δούλεψε ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην μπανανία μας;

Μα φυσικά, επειδή είμαστε μπανανία. Και στις μπανανίες κυβερνούν οι εταιρίες. Οι κυβερνήσεις είναι αχυράνθρωποι που απλά ζεσταίνουν καρέκλες.

Και πάμε σήμερα, μετά από τα τεράστια ωφέλη για την κοινωνία από την απελευθέρωση της τηλεφωνίας να ελευθερώσουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το οποίο, άρχισαν να το πουλάνε διάφοροι καινούργοι ιδιώτες. Και αφού το τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει φορτωμένα χίλια δυο, από τηλεοράσεις μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι, ο ιδιώτης θα πουλάει φτηνότερα.

Μετά από χρόνια θα μάθουμε τι συμφωνίες έγιναν κάτω απ’ το τραπέζι για να μπουν οι ιδιώτες στην πώληση ρεύματος. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι με τσαμπουκά καταπάτησαν τεράστιες εκτάσεις στα νησιά και στην ενδοχώρα για να στήσουν τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες τους. Εξαπατώντας και χτυπώντας τους διαφωνούντες και τους νόμιμους ιδιοκτήτες της γης που επέλεξαν για να «επενδύσουν».

Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ γιατί πρέπει να τα λέμε λίγα και στρόγγυλα που λέει κι η αδερφή μου. Απλά να υπενθυμίσω στον εθνικό τραγουδιστή-επενδυτή ότι με τις κλανιές και τις κοπριές αυγά δεν βάφονται.

                                                                      Φώτης Βεζυργιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου