Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ, Του Γιάννη Δεληγεώργη (ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ)

Ο ομώνυμος μύθος του Αισώπου είναι γνωστός: ο λαγός και η χελώνα ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου. Ο λαγός προπορεύεται εύκολα αλλά εντελώς σίγουρος για τη νίκη του, την πέφτει για έναν υπνάκο. Η χελώνα συνεχίζει σταθερά στο δρόμο της. Όταν ο λαγός ξυπνά μετά από ώρες, η χελώνα έχει σχεδόν φτάσει στον τερματισμό. Όσο γρήγορα κι αν τρέξει πια ο λαγός δεν καταφέρνει να περάσει τη χελώνα που τερματίζει πρώτη.

Ας πάρουμε τα πράγματα με βάση την ξερή λογική: είναι ποτέ δυνατόν μια χελώνα να νικήσει σε αγώνα δρόμου έναν λαγό; Η απάντηση για κάθε νουνεχή άνθρωπο είναι μόνο μία: ΟΧΙ. Δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση η αργή χελώνα να νικήσει τον ταχύτατο λαγό.

Και τότε, τι θέλει να μας πει ο Αίσωπος με το παραμύθι τούτο; Τι θέλει να πει με αυτή την παράδοξη ιστορία που σκαρφίστηκε; Ο μύθος έχει ένα άλλο διαφορετικό νόημα να μας αφήσει και όχι το πως ο αδύναμος παίχτης μπορεί να κατατροπώσει και να εκδικηθεί τον δυνατό. Δεν είναι δηλαδή μια αντισταθμιστική φαντασίωση. (Αν και αναπόφευκτα για κάποιους θα λειτουργεί και έτσι ή μόνο έτσι.) Το νόημα του μύθου είναι άλλο: το πώς όταν κάποιος έχει επιμονή και προσήλωση στο στόχο του και συνεχίζει αγωνιζόμενος ως τέλος, τότε μπορεί να καταφέρει πράγματα που αρχικά μοιάζουν τόσο ανέφικτα και ανέλπιστα, όσο και το να νικήσει η αργή χελώνα τον γοργοπόδαρο λαγό. Ή πολύ απλά, αν το δούμε από την ανάποδη: αναξιοποίητο πλεονέκτημα/ταλέντο/προσόν= μηδέν.

Και μπορούμε να έχουμε και μια δεύτερη, πιο γενικόλογη ανάγνωση του μύθου: πόσο χρόνια ζει ένας λαγός; (Ο ορισμός εκείνου του περίφημου live fast, die young.) Δύο; Τρία; Τέσσερα; Λίγα. Ελάχιστα σε σχέση με τη χελώνα που μπορεί να ζήσει πάνω από έναν αιώνα. (Ο ορισμός εκείνου του «πηγαίνω αργά γιατί βιάζομαι».) Πόση απόσταση θα καλύψει ο λαγός στα χρόνια της ζωής του και πόση μία χελώνα; Αυτή είναι άλλη μία υπενθύμιση πως στη ζωή τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι όπως εμφανίζονται αρχικά. Άλλη η οπτική που φέρνουν οι πρώτες εντυπώσεις της νιότης και άλλη αυτή που φέρνει η μακρόχρονη εμπειρία.

Με άλλα λόγια: η ζωή για κάποιους είναι δρόμος ταχύτητας ενώ για κάποιους άλλους αντοχής. Το αν η επιλογή μεταξύ των δυο είναι πραγματικά δική μας, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα.

                                                                Ι.Χ. Δεληγεώργης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου