Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Φυσαλίδα /Το φως απ’ την ανατολή, του Γιάννη Δεληγεώργη

Η Φυσαλίδα ή Κινέζικο Φαναράκι (Physalis alkekengi) είναι πολυετή πόα που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Άλλα γνωστά της ονόματα στα αγγλικά εκτός από Chinese Lantern είναι Bladder Cherry και Winter Cherry.

Στη νότια Ευρώπη είναι πια αυτοφυής. Εμφανίζει ανθεκτικότητα στο κρύο, όχι όμως και στον παγετό.

Χρειάζεται θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια, ωστόσο το καλοκαίρι έχει ανάγκη κάποιας προστασίας από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

Μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν σε κάθε έδαφος αρκεί να συγκρατεί υγρασία και να στραγγίζει καλά.

Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και τα άνθη της είναι λευκά. Κυρίως όμως καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τους καρπούς της που μοιάζουν με χάρτινα κινέζικα φαναράκια.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους στα μέσα της άνοιξης. Επίσης αναπαράγεται με διαίρεση και με μοσχεύματα. Τα φυτά θα πρέπει να απέχουν 60 εκ. το ένα από το άλλο.

Έχει την τάση να εξαπλώνεται μέσω των ριζωμάτων της και τα θυγατρικά φυτά φυτρώνουν πολλά μέτρα μακριά από το μητρικό φυτό. Για αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Μεγαλώνει εύκολα, χωρίς πολλές φροντίδες, ακόμα και σε γλάστρες. Επειδή όμως η Φυσαλίδα χρειάζεται πολύ φως, δεν ενδείκνυται για φυτό εσωτερικού χώρου.

Τα φύλλα και οι καρποί της είναι τα εδώδιμα μέρη της. Ωστόσο οι καρποί είναι ξινοί και πικροί. Ειδικά οι άγουροι καρποί περιέχουν μια ποσότητα της τοξικής σολανίνης. Υπάρχει και ένα είδος Φυσαλίδας, η Physalis subglabrata που θεωρείται πως έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες, αν και δεν είναι διαδεδομένη για τη συγκεκριμένη χρήση. Επίσης η Φυσαλίδα θεωρείται πως έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.



Γιάννης Δεληγεώργης

Γεωπόνος


1 σχόλιο: