Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Oδός Λαγκαδά με Δαβάκη (Μαγαζί-γωνία), (Του Φώτη Βεζυργιαννίδη)


Στις 8 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από ένα παλιό οίκημα του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ανάμεσα σε εκλεγμένους υπουργούς, δημάρχους, δημοτικούς σύμβουλους γραβατωμένους και μη και απλό λαουτζίκο, ανακοίνωσε την οριστική παράδοση του πρώην στρατοπέδου στην διάθεση του Δήμου για την δημιουργία μεγάλου Mητροπολιτικού Πάρκου.

Σ’ εκείνη τη φιέστα ήταν όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα Θεσσαλονίκης  και περιχώρων και μερικά εθνικής εμβέλειας για να μην τα πω αθηνέζικα.

Επειδή είμαι παράξενος τύπος, δεν μου έκανε καμία εντύπωση το πανηγύρι αυτό εκτός από την στιγμή που ενώ ο Τσίπρας μιλούσε για ελεύθερα προσβάσιμους χώρους και πράσιν’ άλογα ένας πολίτης φώναξε δυνατά: «και χωρίς συρματοπλέγματα κύριε Πρωθυπουργέ».

Ο Αλέξης κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει, απάντησε: «Τα συρματοπλέγματα ήταν στα στρατόπεδα τώρα θα είναι ένας χώρος που θα ανήκει στους πολίτες» και το θέμα έληξε εκεί. Οι περισσσότεροι δεν κατάλαβαν τι παίχτηκε μ’αυτή τη στιχομυθία.

Για να μπούμε όλοι στο μουντ του θέματος, καλό είναι να αναφέρουμε ότι το στρατόπεδο το διεκδικούσαν για χρόνια, πέντε δήμαρχοι, διάφορες κινήσεις πολιτών και συλλογικότητες μιας και ο στρατός το είχε εγκαταλήψει αφού το άφησε αφύλαχτο ενώ στέγαζε σε κάποια κτίρια την υπηρεσία αναπήρων πολέμου και κάποια κρατητήρια (μια διώροφη μπουζού αν δεν κάνω λάθος).

Στη διαβούλευση που είχε προηγηθεί και που τον πρώτο λόγο είχε ο στρατός μιας και το οικόπεδο ήταν δικό του, είχαν ακουστεί διάφορες απόψεις και προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου. Στο τέλος ο στρατός είχε αποφασίσει από τα 336 στρέμματα να κρατήσει μόνο τα 56 γιατην ανέγερση διαμερισμάτων για τα στελέχη που υπηρετούν στην πόλη. Μια απόφαση πολύ λογική αν σκεφτεί κανείς ότι τελικά το μεγαλύτερο μέρος θα δίνονταν στο Δήμο για πάρκο και τα 56 στρέμματα ήταν ελάχιστα. Ελάχιστα ξαναλέω κι ας φώναζαν τότε διάφοροι δημοσιολόγοι  που μιλούσαν τάχα εξ ονόματος των πολιτών ότι τα στρατόπεδα ανήκους στους πολίτες. (Πήγαινε Στεφανάκ’ στη Λήμνο να φτιάξεις ένα ράδιο Θεσσαλονίκη και τηλέφώνησέ μου να μου πεις πόσα σπίτια βρήκες να νοικιάσεις και πόσο νοίκι σου ζητάνε)

Όταν ακούει ο άσχετος για στρατιωτικά οικήματα νομίζει ότι τα παίρνει ο καραβανέας και τα κουβαλάει μέχρι να πεθάνει για να ζει στην κούτρα. Στην ουσία όσα στρατιωτικά σπίτια κι αν οικοδομηθούν θα είναι ελάχιστα μιας και η πλειοψηφία των στρατιωτικών σε όλη τους τη θητεία καταφέρνουν να μείνουν το πολύ δυο φορές σε τέτοια σπίτια δηλαδή χοντρά-χοντρά τέσσερα χρόνια στέγαση. Και όχι δωρεάν.

Κι αφού έγινε μάχη να μην γίνουν σπίτια για το στρατιωτικό προσωπικό τελικά ο Δήμος το πήρε επάνω του και έδωσε στο στρατό καμιά ογδονταριά διαμερίσματα που είχε καβατζωμένα στη Νικόπολη και το οικόπεδο-στρατόπεδο έμεινε ανέπαφο.

Μέχρι εδώ πάμε καλά. Ο στρατός πήρε τον πούλογλου για Νικόπολη, ο Δήμος το στρατόπεδο για πάρκο και ο ροδιοθεσσαλονίκης μούγκα στη στρούγκα με πατάτες στο φούρνο.

Μόνο που το παληκάρι εκείνο το πρωί όταν φώναξε για τα συρματοπλέγματα δεν εννοούσε την περίφραξη του στρατοπέδου. Διότι μπορεί ο Αλέξης να είπε ότι θα πέσουν τα συρματοπλέγματα αλλά μόλις πριν από την ανακοίνωση παράδοσης ένας καινούργιος φράχτης με τσιμέντα και σιδερόπορτες είχε ήδη στηθεί. Από ποιόν; Βρες το μόνος σου καρντάση. Δεν γίνεται μια φορά να ψαχτείς κι εσύ; Θέλεις πάντα κάποιος άλλος να σου ανοίγει τα μάτια; Δεν είμαστε φαστφουντάδικο ιδεών.

Υπάρχουν μάλιστα φήμες που λένε ότι στον χώρο που τώρα περιφράχτηκε και καβατζώθηκε σε μερικά χρονάκια θα γίνει σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης οπότε θα αναγκαστεί το έργο να αποζημιώσει τον «ιδιοκτήτη».

Αυτόν τον «ιδιοκτήτη» κανείς δεν του είπε: «μεγάλε τι κάνεις εδώ; Από που κι ως που περιφράζεις την έκταση και πως θεωρείς ότι είναι δική σου;»

Tα ραδιόφωνα (αυτά που μιλούν εκ μέρους των πολιτών μουχαχα) μούγκα, τα κανάλια μούγκα, ο Αλέξης μούγκα γιατί ο ίδιος «ιδιοκτήτης» του είχε στείλει έναν υπουργό στο σπίτι. Και μόνο ένας πολίτης τόλμησε να φωνάξει δυνατά «να φύγουν τα συρματοπλέγματα».

Να σκεφτείς το ακόμα πιο κορυφαίο, ότι ο «ιδιοκτήτης» που πήρε τα στρέμματα με τον τσαμπουκά δεν πάτησε και δεν έστειλε ούτε εκπρόσωπο στην φιέστα του πρωθυπουργού αν και ήταν άμεσα οφελούμενος.

Επειδή λοιπόν καρντάση είμαι βαθιά νυχτωμένος όπως κι εσύ άλλωστε καλό είναι να ξεστραβωθούμε λιγουλάκι πριν μας πάρουν και τα σώβρακα. Και ναι, μπορώ-ίσως-να σε καταλάβω όταν φωνάζεις για το κοράνι και την ημισέληνο και το Πακιστάν και το Αφγανιστάν αλλά εγώ ξέρω ότι τις μπίζνες τις κάνουν οι κουστουμάτοι και οι γραβατωμένοι και  όχι αυτοί με τη στολή του μπάτμαν.

                                                                 Φώτης Βεζυργιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου