Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ… ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, μιλούν στην Μαίρη Γεωργιοπούλου

Η ΡΙΑ είναι ιπτάμενη συνοδός στην Σαουδική Αραβία σε ιδιωτικά jet της κυβέρνησης. Η ΕΙΡΗΝΗ, ζει στο Ντουμπάι, είναι ιπτάμενη συνοδός στην emirates. Είναι ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ!!!







Η Ρία Παπαδαντωνάκη μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε αγγλικό κολέγιο. Εργάστηκε στην gulf air, euro air, sky wings, Olympic air… Σήμερα ζει στην Σαουδική Αραβία κι εργάζεται ως ιπτάμενη συνοδός σε ιδιωτικά jet της κυβέρνησης, όπου επιβάτες της είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας και υπουργοί του κράτους.

 

  • Ιπτάμενη συνοδός... Πολλοί το έχουν στο μυαλό τους σαν επάγγελμα λάμψης και γκλαμουριάς. Ταξίδια, πόλεις, χώρες, ξενοδοχεία πεντάστερα... Πόσο αλήθεια, πόσο ψέμα; Ό,τι λάμπει είναι τελικά ή δεν είναι χρυσός;
Σίγουρα τα πράγματα έχουν πάντα δύο όψεις. Καλά τα ταξίδια, τα 5στερα ξενοδοχεία και όλα αλλά εκτός του ότι δεν έχεις μία νορμάλ ζωή αφού λείπεις συνέχεια, είναι και η κούραση. Ο κόσμος βλέπει φωτογραφίες από Νέα Υόρκη ή Αφρική και λένε ‘’πόσο τυχερή είσαι’’… Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι εμείς εκεί δεν είμαστε για διακοπές. Μπορεί να πάμε τους επιβάτες μας για κάποιο επαγγελματικό meeting και να γυρίσουμε μετά από κάποιες ώρες. Αν στο ενδιάμεσο προλάβουμε να πάμε κάπου και βγάλουμε φωτογραφίες υποθέτουν όλοι ότι αυτή είναι η ζωή μας, ταξίδια και διασκέδαση. Πολλές φορές, αν χρειάζεται η κυβέρνηση το αεροσκάφος πίσω στη βάση του για άλλη πτήση, τότε απλά γυρίζουμε αμέσως πίσω χωρίς επιβάτες.


  • Μένεις μόνιμα στην Σαουδική Αραβία κι εργάζεσαι σε εταιρία που μεταφέρει βασιλικές οικογένειες. Πώς είναι η εμπειρία; Πώς πήρες απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα και μάλιστα να αναζητήσεις δουλειά σε μια ανατολική-μουσουλμανική χώρα;
Είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής που δεν έχω μετανιώσει. Δούλευα ως προϊσταμένη καμπίνας στην Olympic Air, αλλά μόλις έγινε η συγχώνευση με την Aegean ένα πολύ μεγάλο μέρος των πληρωμάτων  απολύθηκε. Είχα ξαναδουλέψει σε μουσουλμανική χώρα το 2004, οπότε είπα γιατί όχι, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχαν καλές επιλογές. Οι επιβάτες που έχω είναι πολύ ευγενικοί και πολύ πιο απλοί απ' όσο νομίζουν όλοι. 

  • Ο Γιώργος Σεφέρης είχε πει… ‘’όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει’’. Η νοσταλγία για την πατρίδα υπάρχει;
Υπάρχει ειδικά, όταν αγαπάς τόσο πολύ την πατρίδα σου, όσο εγώ. Αν και έχω ταξιδέψει παντού θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο. Αυτό το παρατηρούν και οι συνάδελφοί μου που βλέπουν ότι σπάνια ενθουσιάζομαι με κάποιο μέρος και η απάντηση είναι πάντα ‘’όταν είσαι από μια χώρα όπως η Ελλάδα...’’


  • Πόσο ζόρικο είναι το επάγγελμα; Ήρθες κάποτε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σε πτήση… υπήρξε πτήση που να φοβήθηκες για την ζωή σου;


Είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν ωράρια. Μπορεί να πετάς πολλές ώρες, να έχεις ελάχιστες για ξεκούραση και μετά ξανά το ίδιο. Το πιο δύσκολο είναι που δεν είμαι κοντά στους δικούς μου ανθρώπους που μου λείπουν τόσο πολύ, όχι μόνο τις γιορτές αλλά όλες τις ημέρες.


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο όχι δεν ήρθα, μάλλον είμαι τυχερή 12 χρόνια τώρα στον αέρα.






  • ‘’ταξίδι’’ σημαίνει…
Εμπειρίες! Που σου αλλάζουν τη ζωή και τον τρόπο σκέψης.        









Η Ειρήνη Κλάζογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Φιλώτα Φλώρινας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως πλήρωμα καμπίνας σε γνωστή εταιρία των Εμιράτων.








  • Κάτοικος Ντουμπάι. Πώς είναι να συμβιώνεις με άτομα άλλου πολιτισμού, ιδεολογίας, κουλτούρας και θρησκείας; Ένιωσες ποτέ έξω από τα νερά σου; Ποια η θέση της γυναίκας στην μουσουλμανική κοινωνία; Πώς αντιμετωπίζουν ένα ‘’δυτικό’’ κορίτσι που δουλεύει στην χώρα τους;

Κάτοικος Ντουμπάι. Με μια λέξη θα χαρακτήριζα αυτή την εμπειρία ως συναρπαστική περιπέτεια. Σε ένα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπως είναι το Ντουμπάι βλέπεις τη διαφορετικότητα στο μέγιστο. Όλων των ειδών οι κουλτούρες να μπερδεύονται αρμονικά σε μια καθημερινότητα, που σε κάνει πιο ευέλικτο και κρατάς όλα τα στοιχεία που σου ταιριάζουν και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Φυσικά, πολλές φορές ένιωσα έξω από τα νερά μου. Στην αρχή η προσαρμογή ήταν αρκετά δύσκολη για εμένα. Τόσο η γλώσσα και η φύση της δουλειάς μου όσο και οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας, με έκαναν πολλές φορές να αναρωτιέμαι. Ειδικά τον πρώτο χρόνο με το ραμαζάνι ήταν πολύ παράξενα και διαφορετικά. Όλα όμως είναι συνήθεια.

Βλέποντας μια γυναίκα εντελώς καλυμμένη, το συμπέρασμα αυτόματα είναι η υποβαθμισμένη θέση της έναντι του άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση μπερδεύει και η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Οι γυναίκες εδώ δεν είναι θηρία σε κλουβιά αλλά γυναίκες ισχυρές, κάποιες από αυτές και επαγγελματικά χειραφετημένες. Σίγουρα στον πυρήνα της οικογένειας αυτές έχουν το πάνω χέρι. Η αμπάγια και ο τρόπος που καλύπτονται είναι επιλογή τους και οδηγός της θρησκείας τους.

Όσο για το πώς αντιμετωπίζουν ένα ‘’δυτικό’’ κορίτσι… έπεσες στην περίπτωση που η εικόνα δεν παραπέμπει σε κορίτσι της Δύσης. Συνήθως μου μιλάνε αραβικά και κάνουν εικασίες αν κατάγομαι από Λίβανο, Μαρόκο ή κάποιο άλλο μέρος της Ανατολής. Όταν αναφέρω πως είμαι Ελληνίδα πάντα έχουν να πουν μια ιστορία και είναι πολύ φιλικοί προς τη χώρα μας. Ωστόσο, επειδή ο πληθυσμός είναι επί το πλείστον ‘’δυτικοί’’ εφόσον σέβεσαι την κουλτούρα τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

  • Η Emirates είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες και ραγδαία αναπτυσσόμενη. Πώς νιώθεις που ανήκεις σε αυτήν την διάσημη οικογένεια; Πώς είναι να ζεις στο Ντουμπάι;

Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη που είμαι μέλος μιας τέτοιας σπουδαίας εταιρίας. Έχω αποκτήσει τρομερές εμπειρίες και έχω αναπτύξει δυνατότητες που σε άλλο εργασιακό περιβάλλον δε θα μου χαρίζονταν έτσι απλόχερα. Το Ντουμπάι είναι μια εμπειρία από μόνο του και αυτό. Πολυτελές και κοσμοπολίτικο. Αρκεί να το εξερευνήσεις μια φορά και καταλαβαίνεις πως ότι και αν ζητήσεις θα στο προσφέρει.

  • Πολλές χώρες/πόλεις έχουν δει τα μάτια σου. Πες μου κάποιες που μαγεύτηκες και είπες… εδώ θα ήθελα να ζήσω για πάντα. Η πιο διασκεδαστική διανυκτέρευση πού ήταν;

Η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, το Λος Άντζελες, το Κέιπ Τάουν είναι μερικές από τις χώρες που με εντυπωσίασαν. Τρομερά μοναδικές πόλεις για διαφορετικούς λόγους φυσικά. Τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής. Όμως, αν και  θα ακουστεί γραφικό για πάντα θα ήθελα να ζήσω μόνο στην Ελλάδα. Εκεί είναι το μόνο μέρος που θέλω να αράξω με τα άτομα που αγαπώ.

Η πιο διασκεδαστική και επεισοδιακή διανυκτέρευση ήταν στην Καζαμπλάνκα. Ξεκίνησα από το σπίτι έχοντας ετοιμαστεί για ταξίδι στην Ινδονησία και ξαφνικά αλλάζει το πλάνο και καταλήγω αλλού. Δε θα ξεχάσω ποτέ ούτε την πτήση ούτε τη διαμονή.




  • Στις πτήσεις συναναστρέφεσαι με άτομα πολλών εθνικοτήτων. Ποιος λαός είναι ο πιο cool επιβάτης; Θυμάσαι ένα περίεργο- αστείο περιστατικό που συνέβη εν πτήση;

Η πιο διασκεδαστική και επεισοδιακή διανυκτέρευση ήταν στην Καζαμπλάνκα. Ξεκίνησα από το σπίτι έχοντας ετοιμαστεί για ταξίδι στην Ινδονησία και ξαφνικά αλλάζει το πλάνο και καταλήγω αλλού. Δε θα ξεχάσω ποτέ ούτε την πτήση ούτε τη διαμονή.

Υπάρχει πάντα καλή θετική διάθεση και έτσι όποιο και να είναι το προφίλ των επιβατών προσαρμόζουμε τα δεδομένα και περνάμε καλά. Όλοι το ίδιο cool μου φαίνονται.

Περίεργο περιστατικό εν πτήση; Ήταν ένα ταξίδι από Μόναχο για Ντουμπάι, όπου ένας επιβάτης κάθε φορά που ζητούσε να πιεί μπύρα ήθελε να πληρώσει. Του εξηγούσα ότι τα ποτά συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή του εισιτηρίου του αλλά αυτός θεωρούσε προσβολή να πίνει δωρεάν χωρίς να πληρώνει. Όλη η συζήτηση ήταν ξεκαρδιστική.

  • ‘’Ταξιδιάρα ψυχή’’, σημαίνει…

Να αναπνέεις, να ζεις και να ‘’πετάς’’ ελεύθερος.

Travel is the only thing you buy. That makes you richer.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου