Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Δικέντρα, Ένας χαριτωμένος θάμνος

Η Δικέντρα ή Ματωμένη Καρδιά (Dicentra spectabilis και στα αγγλικά Bleeding Heart) είναι πολυετή, ριζωματώδη πόα από την Ασία. Θεωρείται η επιτομή της χάρης. Το όνομά της σημαίνει δύο κέντρα και αναφέρεται στο σχήμα του άνθους της.

Άλλα αγγλικά της ονόματα, εκτός από Bleeding Heart είναι:Venus's Car, Lady in a Bath, Dutchman's Trousers, Lyre-flower. Επίσης είναι γνωστή και το επιστημονικό όνομα Lamprocapnos spectabilis.

Είναι ταχυαυξές φυτό και της αρέσουν τα δροσερά και υγρά κλίματα και οι προφυλαγμένες, απάνεμες θέσεις. Φτάνει σε ύψος τα 90 εκ. στο έδαφος και σε γλάστρες περίπου τα 45 εκ.

Ευδοκιμεί σε ημιφωτισμένες θέσεις, κάτι που τη βοηθά να αναπτύξει πιο λαμπερά χρώματα στα λουλούδια της. Στη φύση αυτοφύεται σε δάση και βαθιά φαράγγια, περίπου στο ίδιο ενδιαίτημα με τις φτέρες.

Προτιμά χουμώδη εδάφη που να στραγγίζουν καλά και με ελαφρώς όξινο pH μεταξύ 5 και 6,5. Οπότε εκείνο που χρειάζεται είναι αρκετές φτυαριές φυλλοχώματος. Τα βαριά, αργιλώδη εδάφη θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το χώμα της πρέπει να είναι συνεχώς υγρό. Αυτό βοηθά στην επιμήκυνση της περιόδου ανθοφορίας. Κάλυψη του εδάφους είναι μια καλή λύση για τη διατήρηση της υγρασίας του.

Η άνθηση διαρκεί περί τις τέσσερις εβδομάδες. Αφότου ξανθίσει δεν ενοχλούμε το φυτό και δεν το κλαδεύουμε καθώς δεν ανθίζει ξανά παρά μόνο την επόμενη χρονιά.

Στα μέσα του καλοκαιριού τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται. Αυτό είναι φυσιολογικό, το φυτό μπαίνει σε θερινό λήθαργο για να πρασινίσει ξανά την επόμενη σεζόν. Κόβουμε τα κλαδιά της μόνο όταν ξεραθούν τελείως. Αυτό τη βοηθά να επανέλθει πιο ζωηρή τη νέα χρονιά.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πρέπει να σπέρνονται όσο είναι ακόμα σαρκώδεις (πιθανόν να φυτρώσουν και από μόνοι τους εκεί που θα πέσουν όταν τα φυτά φροντίζονται καλά) και με διαίρεση που γίνεται τέλη φθινοπώρου ή αρχές άνοιξης (προσοχή οι ρίζες της είναι ευαίσθητες). Οι ρίζες φυτεύονται σε βάθος 5-8 εκ. Το τελευταίο είναι απαραίτητο όταν οι συστάδες φυτών γίνουν πολύ πυκνές.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη.



Ι.Χ. Δεληγεώργης

Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου